Wie met Geoffrey aan de praat raakt wordt al gauw geraakt door zijn aanstekelijke vriendelijkheid.

Scroll

Wie met Geoffrey aan de praat raakt wordt al gauw geraakt door zijn aanstekelijke vriendelijkheid. Geoffrey is een positief ingestelde man, die graag zijn steentje bijdraagt aan een veilige en inclusieve samenleving. Dit doet hij op verschillende manieren.

“Dat wil ik nu overbrengen naar andere mensen. Dat dat wat ik gevoeld heb, echt niet kan.”

In zijn kindertijd werd Geoffrey veel geplaagd door zijn achternaam. De kinderen in zijn klas maakten regelmatig vervelende grapjes en opmerkingen. “Toen had ik er geen besef van wat dat met je doet. Je denkt bij jezelf: ach, die kinderen, van dezelfde leeftijd… Maak maar grapjes. Dan lachte ik er zelf ook bij. Maar als je ouder wordt, en je begint dingen beter te begrijpen, dan voel je: dit kan niet meer.” Dat gevoel is lastig en confronterend, legt Geoffrey uit. “Op een gegeven moment is de maat vol.”

De discriminatie en pesterijen die Geoffrey meemaakte, voornamelijk in zijn kindertijd, buigt hij nu om naar iets positief. “Ik heb meegemaakt hoe vervelend het is, en dat wil ik nu overbrengen naar andere mensen. Dat dat wat ik gevoeld heb, echt niet kan. En wat het doet met mensen. Ik kan er inmiddels wel tegen, maar dat kan niet iedereen. Sommige mensen gaan zichzelf afsluiten. Dan wordt die persoon steeds meer geïsoleerd.”

“Ik wil graag mijn bijdrage leveren en een stukje bewustwording creëren dat discriminatie en vooroordelen niet oké zijn.”

Geoffrey zet zich inmiddels in voor non-discriminatie en een inclusieve samenleving middels zijn eigen stichting: Asian Heritage The Netherlands. Deze stichting helpt onder andere met het tegengaan van zelfisolatie door ouderen. “Ouderen met een Aziatische achtergrond raken snel in isolement. Je hoort ze niet. Problemen worden onderling opgelost, en zijn minder snel geneigd om hulp te zoeken. Er zijn natuurlijk wel welzijnsstichtingen die ze kunnen helpen, maar ze stappen er niet zo snel op af. Daarom is onze stichting er voor hen.” Ook wil Geoffrey met Asian Heritage The Netherlands mensen wakker schudden. Dit doen ze onder andere middels een film, ontwikkeld door Asian Heritage The Netherlands. “Wij proberen door middel van onze film een dialoog aan te gaan. Wij denken: we kunnen wel met zijn allen naar buiten gaan en een protest voeren, maar het lijkt ons beter om de dialoog aan te gaan dan onze stem te laten horen door hard te schreeuwen.”

Zijn doel is duidelijk: “Ik wil graag mijn bijdrage leveren en een stukje bewustwording creëren dat discriminatie en vooroordelen niet oké zijn.” Deze passie voor het helpen van anderen en zijn oplossingsgerichtheid zijn voor Geoffrey niets nieuws: zo zit hij in elkaar. Soms kan hij hiermee anderen verbazen. “Als mensen mij kennen, dan weten ze dat ik iemand ben die graag andere mensen helpt. Daar krijg ik voldoening van. Maar als ik bijvoorbeeld over mijn tijd in het leger vertel, dan kijken mensen soms raar op. Er zijn vrij weinig Aziaten die het leger in zijn gegaan. Ik weet niet waarom dat zo is. Maar ik ben persoonlijk avontuurlijk ingesteld. Ik wil dingen zien, leren en oplossen. Ik denk graag in oplossingen. Ik zoek naar waar het probleem zit, en dan los ik dat op.”

“Er zijn mensen die je willen helpen.”

Hoe zorgen we samen voor een veilig en inclusief Rijswijk? Volgens Geoffrey moeten we vooral niet wegkijken van lastige onderwerpen. “Als je discriminatie of vooroordelen meemaakt, zeg het dan. Uit je, en laat het in jezelf niet opkroppen, zodat je jezelf kwetst. En als er wat is, kom ermee. Er zijn mensen die je willen helpen.”

 

Doe mee
Wij streven naar een gemeente waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn. Doe mee en zet je in voor een veilige en inclusieve stad waarin discriminatie en uitsluiting geen kans krijgt.
Doe mee
Ervaar jij zelf ook discriminatie of zie je het in je omgeving gebeuren? Melden helpt!
Discriminatie melden