Tineke staat graag midden in de maatschappij. Ze neemt zoveel mogelijk deel aan allerlei activiteiten en is begaan met de mensen om haar heen.

Scroll

Tineke staat graag midden in de maatschappij. Ze neemt zoveel mogelijk deel aan allerlei activiteiten en is begaan met de mensen om haar heen. Helaas moet Tineke vanwege haar ziekte spaarzaam omgaan met haar energie. Dit maakt dat Tineke des te bewuster is van wat ze écht wil doen.

“Door mezelf bezig te houden met deze leuke activiteiten, zorg ik ervoor dat het naast mijn lichamelijke ziekte niet ook mentaal bergafwaarts gaat.”

Het tempo in haar hoofd ligt hoog: ze denkt snel, ze spreekt snel. Maar leven in een even hoog tempo is voor Tineke helaas niet mogelijk. Ze moet spaarzaam omgaan met haar energie. “Ik kies voor dingen die ik echt leuk vind, en die bij mij passen. Daar probeer ik mezelf de ruimte voor te gunnen.” Gelukkig kan ze de dingen die zij leuk vindt, vinden in Rijswijk. “Ik doe Happy Dance bij Trias. Ik heb ook een moestuin bij Eikelenburg. Door mezelf bezig te houden met deze leuke activiteiten, zorg ik ervoor dat het naast mijn lichamelijke ziekte niet ook mentaal bergafwaarts gaat.”

Iets waar Tineke energie uit kan halen is de verbinding met anderen. “Ik doe graag iets voor een ander. Wat ik daar vooral leuk aan vind is de samenwerking met elkaar, en de leuke gesprekken die eruit kunnen ontstaan. Een gevoel van voldoening, dat natuurlijk ook. Kan ik het volhouden? Dan doe ik het graag.” Deze verbinding is voor Tineke helaas niet altijd vanzelfsprekend. “Mijn energie is nu zo beperkt, dat ik vooral met mijn gezondheid bezig ben. Dat is moeilijk.”

“Als je met iemand een gesprek aangaat, en open bent naar elkaar, dan kun je erachter komen of je aannames eigenlijk wel kloppen”

Om voor een inclusieve samenleving te zorgen, waarin mensen met elkaar in verbinding kunnen staan, probeert Tineke open te zijn naar iedereen. “Ik denk dat open zijn naar elkaar zou kunnen helpen in het tegengaan van vooroordelen. Want vooroordelen ontstaan vaak uit onwetendheid. Als je in die onwetendheid blijft, dan blijf je ervan uitgaan dat je aannames, je vooroordelen, wel zullen kloppen. Maar als je met iemand een gesprek aangaat, en open bent naar elkaar, dan kun je erachter komen of je aannames eigenlijk wel kloppen.”

Belangrijk hierin is volgens Tineke dat we zelf het goede voorbeeld geven. “Een slecht voorbeeld, doet slecht volgen”, zegt Tineke. Maar ook laat Tineke zien dat verandering mogelijk is. Zo heeft zij zelf ook grote stappen gemaakt in haar eigen inlevingsvermogen, en daar plukt ze nu de vruchten van door te genieten van de oprechte verbinding met anderen. “Me inleven in anderen is iets wat ik heb moeten leren. Dat ging niet altijd vanzelf bij mij. Ik leer door te kijken naar hoe anderen dit doen. Hoe houd je contact met mensen? Dat heb ik moeilijk gevonden; ik ben altijd erg op mezelf geweest.”

“Ik ben een verbinder.”

Hoe geven wij zelf het goede voorbeeld? Tineke heeft er wel ideeën over: “Iedereen gelijk behandelen. Open zijn en contact hebben met elkaar. Niet wegkijken. Op mensen afstappen, mensen.

 

Doe mee
Wij streven naar een gemeente waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn. Doe mee en zet je in voor een veilige en inclusieve stad waarin discriminatie en uitsluiting geen kans krijgt.
Doe mee
Ervaar jij zelf ook discriminatie of zie je het in je omgeving gebeuren? Melden helpt!
Discriminatie melden