Terugblik Vrijheidsmaaltijd Rijswijk 5 mei 2024

Gemeente Rijswijk • 5m
Scroll

De eerste Rijswijkse Vrijheidsmaaltijd is een feit! 

 
Op zondag 5 mei 2024 vond de allereerste Vrijheidsmaaltijd plaats in Rijswijk, in het Huis van de stad. Ruim 80 inwoners hebben samen geluncht terwijl zij praatten over wat vrijheid voor hen betekent. Met elkaar aan tafel deelden deze Rijswijkers verhalen en vierden ze samen de vrijheid.

 

Burgemeester Huri Sahin opende de Vrijheidsmaaltijd met een toost op de vrijheid. Zij beantwoordde plenair ook de vraag wat vrijheid voor haar betekent. “Vrijheid betekent voor mij jezelf kunnen zijn, en ook de ruimte kunnen krijgen in je leven om te ontdekken wie je echt zelf bent.”

De Vrijheidssoep, ontwikkeld in opdracht van het Nationaal Comité 4 en 5 mei, was onderdeel van het menu. De lunch was verder verzorgd door twee vrijwilligers van de Wereldkeuken van Welzijn Rijswijk, Hanin Alhallak en Mustafa Alkhatib. Zij hadden een Syrisch menu bereid voor de aanwezigen. Voorafgaand aan het serveren van deze gerechten, vertelden zij over wat vrijheid en onvrijheid voor hen betekent. Zij zijn anderhalf jaar geleden naar Nederland gevlucht.

Naast het heerlijke eten konden alle aanwezigen genieten van een aantal optredens tijdens deze Vrijheidsmaaltijd. De RJT Vocals hebben meerdere nummers gezongen, over vrijheid en onvrijheid. Spoken word artiest Luan Buleshkaj deelde een spoken word over vrijheid, de waarde van vrijheid en dat vrijheid een universeel recht is. De Bibliotheek aan de Vliet had hem uitgenodigd om op te treden tijdens deze maaltijd.

Er ontstonden mooie gesprekken aan tafel. Hiervoor lagen er gesprekskaartjes op tafel, waarop vragen stonden zoals ‘Ervaar jij onvrijheid in je dagelijks leven?’ en ‘Hoe ziet jouw ideale vrije dag eruit?’. De gesprekskaartjes waren bijna niet nodig, want de gesprekken en bijzondere ontmoetingen ontstonden vanzelf. Door samen te eten en in gesprek te gaan, is de vrijheid gevierd tijdens deze bijzondere eerste editie van de Vrijheidsmaaltijd in Rijswijk.

 

 

Wilt u volgend jaar ook een Vrijheidsmaaltijd organiseren? 

Dat kan! Kijk op https://www.4en5mei.nl/vieren/vrijheidsmaaltijden/aanmelden (link is extern) voor meer informatie over het organiseren van een Vrijheidsmaaltijd. Voor tips en tricks of algemene vragen kunt u mailen naar kabinetszaken@rijswijk.nl

Bron: Gemeente Rijswijk

 

Mogelijk gemaakt door:

 

Gemeente Rijswijk logoWelzijn Rijswijk logo

 

Wil je ervaren discriminatie (anoniem) melden? 
Dat kan via Discriminatie.nl

 

Doe mee
Wij streven naar een gemeente waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn. Doe mee en zet je in voor een veilige en inclusieve stad waarin discriminatie en uitsluiting geen kans krijgt.
Doe mee
Ervaar jij zelf ook discriminatie of zie je het in je omgeving gebeuren? Melden helpt!
Discriminatie melden