Sherelyn is een betrokken en gemotiveerde social worker.

Scroll

Sherelyn is een betrokken en gemotiveerde social worker. Ook buiten haar werk staat ze graag voor anderen klaar en draagt ze op haar eigen manier haar steentje bij aan een veilige en inclusieve samenleving.

“Ik denk dat ik kan bijdragen aan inclusie door middel van mijn verhaal.”

Een belangrijk onderdeel in het leven van Sherelyn is dans. “Ik dans eigenlijk al mijn hele leven.” En dit doet ze niet alleen omdat ze dansen leuk vindt: Sherelyn zet dans ook in om haar verhaal te kunnen vertellen en om thematiek over te kunnen brengen aan anderen. “Ik denk dat je eigenlijk alles wel in dans kan stoppen, zolang jij maar weet en voelt hoe je het wil overbrengen. Ik denk dat ik ook kan bijdragen aan inclusie door middel van mijn verhaal.”

Haar liefde voor dans is voor velen een vanzelfsprekendheid, ook voor mensen die Sherelyn niet kennen. “Mensen denken door mijn uiterlijk vaak al dat ik kan dansen. Daar gaan ze gewoon van uit. Dat is natuurlijk ook zo: ik dans al heel mijn leven. Maar als ik ze dan vertel dat ik een heel lange tijd klassiek ballet heb gedanst, dan kijken ze toch even raar op. Dat verbaast ze dan juist. Ze gaan ervan uit dat ik een bepaald soort dans doe, en naar een bepaalde soort muziek luister, door wat zij van mij denken op basis van mijn uiterlijk.”

“Wat meer reflecteren: dat zou geen kwaad kunnen.”

Deze vooroordelen zijn voor Sherelyn niet zo vervelend om te horen te krijgen, maar er mag volgens haar wel wat bewuster mee omgegaan worden. “Mensen mogen zich wat meer bewust zijn van hun eigen vooroordelen. In de omgang met anderen hebben veel mensen meteen een gedachte over de ander klaar. “Die zal wel zo”, of “die zal wel dit”. Ik denk dat mensen dat iets te gauw doen, en dat het voor iedereen goed zou zijn om zich daar bewust van te zijn.” Zou dit bewustzijn van vooroordelen de oplossing zijn? Het is volgens Sherelyn in ieder geval een eerste stap. “Als je je er bewust van bent, dan kun je ook zeggen: sorry, dat was misschien niet zo handig, dat kan ik de volgende keer beter anders doen. Wat meer reflecteren: dat zou geen kwaad kunnen.”

“We leven hier in Nederland met z’n allen. Dan moeten we het voor elkaar ook zo fijn mogelijk maken. Daar horen dit soort minder fijne gesprekken ook bij.”

De verantwoordelijkheid om te reflecteren op je eigen gedachten en vooroordelen geldt volgens Sherelyn voor iedereen. “Ik weet niet hoe we het maatschappelijke probleem van vooroordelen en discriminatie moeten oplossen, maar het begint bij jezelf.” Reflecteren dus. En dan? “Het thema moet ook bespreekbaar gemaakt worden. We leven hier in Nederland met z’n allen. Dan moeten we het voor elkaar ook zo fijn mogelijk maken. Daar horen dit soort minder fijne gesprekken ook bij.”

“Stap ook eens uit je bubbel.”

Kortom: het grote probleem aanpakken met kleine stapjes. “We weten allemaal dat het niet in één dag gaat gebeuren, maar we horen er allemaal bij. Hoe je er ook uitziet, wat ook je geaardheid is... Dan moeten we er dus wel met z’n allen over kunnen praten.” Als laatste tip geeft Sherelyn mee: “Stap ook eens uit je bubbel: als we met z’n allen binnen hetzelfde cirkeltje blijven praten, dan bereiken we nooit iedereen die we willen bereiken.”

 

 

Doe mee
Wij streven naar een gemeente waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn. Doe mee en zet je in voor een veilige en inclusieve stad waarin discriminatie en uitsluiting geen kans krijgt.
Doe mee
Ervaar jij zelf ook discriminatie of zie je het in je omgeving gebeuren? Melden helpt!
Discriminatie melden