Sanjana woont in Den Haag, op de grens met Rijswijk. Toch voelt Sanjana zich een echte Rijswijker

Scroll

Ze heeft al van jongs af aan een breed sociaal leven in Rijswijk. Als socioloog in de dop zet Sanjana zich nu graag in voor het verminderen van vooroordelen en een inclusieve samenleving.

“Iedereen mag zijn zoals die wil zijn”

Als actief lid, speler en jeugdtrainer van de Rijswijksche hockeyclub is Sanjana veel te vinden op de club. Ze is begaan met haar teamleden en andere hockeyliefhebbers en ze vindt het belangrijk dat iedereen zich er veilig en prettig voelt. Belangrijk hierbij is volgens Sanjana dat “iedereen mag zijn zoals die wil zijn.”

Zelf heeft Sanjana zich nooit beperkt gevoeld in het mogen zijn wie zij wil zijn. “Ik heb zelf bijvoorbeeld nooit racisme of discriminatie ervaren, ondanks dat mijn huidskleur wel vooroordelen kan oproepen.” Als studente Sociologie, maar ook in haar persoonlijke omgeving of via (sociale) media, krijgt Sanjana wel veel te zien over het bestaan van discriminatie en racisme in de Nederlandse samenleving. “Ik vind het jammer, ook ernaar kijkend als socioloog, om dit soort uitsluiting van bepaalde groepen te zien. Ik vind het jammer dat het gebeurt in de tijd waarin we nu leven, in deze moderne samenleving.”

“Een reminder om stil te staan bij je eigen gedachten.”

Gelukkig heeft deze socioloog in spé wel ideeën over hoe wij zouden kunnen werken aan een inclusievere samenleving. “Vooroordelen zijn genormaliseerd in de samenleving. Ik denk dat bewustwording wel kan helpen om vooroordelen een beetje de maatschappij uit te krijgen.” Hoe zouden we voor deze bewustwording kunnen zorgen? “Een eye opener kan hierin helpen. Zo’n eye opener kan laagdrempelig zijn, als je er maar even mee bezig bent. De posters van deze campagne kunnen daar een voorbeeld van zijn. Een reminder om stil te staan bij je eigen gedachten.”

“Niet alles is zoals het lijkt.”

Volgens Sanjana moet zo’n eye opener tot mensen kunnen doordringen. “Zodat je op je eigen vooroordelen betrapt wordt. En zodat je erachter komt dat je eigen beeld of aannames over iemand niet altijd kloppen, of zodat je deze aannames aan de kaak kunt stellen. Niet alles is zoals het lijkt.”

Naast een bewustzijn van onze eigen vooroordelen, vindt Sanjana het ook belangrijk dat we ons bewust zijn van de diversiteit binnen onze samenleving. “Tijden veranderen, de Nederlandse samenleving is zeer divers. Niet alles en iedereen binnen onze samenleving past binnen ‘de standaard’ zoals die ooit was. En dat zullen we moeten accepteren, en normaal gaan vinden. Zodat deze diversiteit ‘de standaard’ wordt.”

“Sta open voor anderen en ga juist het gesprek aan!”

Werken aan je bewustzijn van vooroordelen en de diversiteit die onze Nederlandse samenleving kent kan best ingewikkeld lijken. Sanjana geeft de tip: “Je wordt bewuster van je eigen vooroordelen als je er vaker aan wordt herinnerd. Voel je dus niet aangevallen als je eraan wordt herinnerd, maar sta open voor anderen en ga juist het gesprek aan!”

 

Doe mee
Wij streven naar een gemeente waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn. Doe mee en zet je in voor een veilige en inclusieve stad waarin discriminatie en uitsluiting geen kans krijgt.
Doe mee
Ervaar jij zelf ook discriminatie of zie je het in je omgeving gebeuren? Melden helpt!
Discriminatie melden