Alka vindt dat de Nederlandse cultuur best even wennen kan zijn, maar het leven in verschillende culturen brengt ook veel mooie inzichten met zich mee.

Scroll

In 2013 verhuisde Alka voor het eerst naar Rijswijk, samen met haar man. Inmiddels wonen zij hier samen met hun jonge dochter. De Nederlandse cultuur kan best even wennen zijn, maar het leven in verschillende culturen brengt ook veel mooie inzichten met zich mee.

“Toen ik hiernaartoe verhuisde, en een heel nieuw land leerde kennen, was dat best wel overweldigend.”

Alka is opgegroeid in India. Vanwege een overplaatsing in het werk van haar man verhuisden zij samen naar Nederland. “Voordat ik hiernaartoe kwam, omdat mijn man werd overgeplaatst voor zijn werk naar Nederland, wist ik niets over Nederland. Het enige Nederlandse ding dat ik kende was Ruud Gullit. Mijn broer was vroeger fan van hem, en hij had een poster van Ruud Gullit in zijn kamer hangen. Dat was mijn enige connectie met Nederland.”

Het wennen aan haar nieuwe woonomgeving was voor Alka niet altijd gemakkelijk. “Toen ik hiernaartoe verhuisde, en een heel nieuw land leerde kennen, was dat best wel overweldigend.” Nederland, een klein land met harde wind en relatief lage temperaturen, verschilt immers nogal van het gigantische en warmere India. “Voordat ik naar Nederland kwam, had ik nog nooit zo’n wind als in Nederland meegemaakt. De eerste keren fietsen door die wind was voor mij ongelofelijk. In India zou niemand mij geloven als ik zou vertellen dat ik fiets door een wind van 60 kilometer per uur.”

“Ik heb eigenlijk twee docenten Nederlands: mijn echte docent, en mijn dochter!”

Alka en haar dochter leerden de afgelopen jaren allebei steeds meer over de Nederlandse taal, cultuur en tradities. Haar dochter groeit op in een Nederlandse omgeving, op een Nederlandse basisschool met Nederlandse vriendinnetjes. “Mijn dochter pikt alles in Nederland heel vlug op.” Alka zelf leert voornamelijk via haar dochter. “Ik heb eigenlijk twee docenten Nederlands: mijn echte docent, en mijn dochter!” Ook veel van haar kennissen in Rijswijk heeft Alka leren kennen dankzij haar dochter, bijvoorbeeld door kennis te maken met de ouders van de vriendinnetjes van haar dochter en via de activiteiten in Rijswijk waar Alka en haar dochter samen naartoe gaan.

“Vooroordelen, racisme en discriminatie hebben grote gevolgen voor iemands psychische gezondheid en welzijn.”

Dankzij deze verbindingen met de Nederlandse cultuur en met de Rijswijkse samenleving voelt Alka zich hier niet buitengesloten. Een inclusieve samenleving vindt zij dan ook erg belangrijk. “Vooroordelen, racisme en discriminatie hebben grote gevolgen voor iemands psychische gezondheid en welzijn. Vooral voor jonge kinderen is dit al een belangrijk thema, waar we samen op moeten letten.”

“We hebben zulke kansvolle mensen in Nederland, maar zij krijgen niet altijd een eerlijke kans.”

Toch ervaart Alka de negatieve gevolgen van discriminatie op de arbeidsmarkt. Ze heeft zeven jaar werkervaring als ICT-programmeur in India en Amerika, maar wegens relocatie en haar gezinsuitbreiding werkte Alka een aantal jaren niet. Door deze loopbaanonderbreking voelt het voor haar nu onmogelijk om bij sollicitaties op te kunnen boksen tegen kandidaten met een gevuld CV. “Bedrijven in sommige landen, zoals in de Verenigde Staten, het Verenigd Koninkrijk en India, steunen mensen zoals ik met Returnship Programs. Deze programma’s zijn gericht op mensen met een loopbaanonderbreking, waarbij zij in aanmerking komen om aan het einde van het programma fulltime in dienst te treden, afhankelijk van hun prestaties. Dat is fantastisch, niet alleen voor ons maar ook voor de werkgevers.” Helaas worden deze programma’s in Nederland (nog) niet ondersteund. “We hebben zulke kansvolle mensen in Nederland, maar zij krijgen niet altijd een eerlijke kans. Dit kan echt een grote, negatieve impact hebben op iemands geestelijke gesteldheid en zelfvertrouwen.”

Voor een inclusieve samenleving moeten we volgens Alka met z’n allen zorgen. “Het is niet oké om te discrimineren, maar het is ook niet oké om het als slachtoffer te moeten accepteren. Meld het, ga naar een voorziening die je ermee kan helpen.” Wil jij ook een melding maken van ervaren of gesignaleerde discriminatie? Ga dan naar stichtingidb.nl.

 

Doe mee
Wij streven naar een gemeente waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn. Doe mee en zet je in voor een veilige en inclusieve stad waarin discriminatie en uitsluiting geen kans krijgt.
Doe mee
Ervaar jij zelf ook discriminatie of zie je het in je omgeving gebeuren? Melden helpt!
Discriminatie melden