Succesverhaal
3 min

‘Klas op wielen’ een succes in Rijswijk

Bijna alle scholen in Rijswijk doen dit jaar mee met ‘Klas op Wielen”, dat door gemeente Rijswijk gefinancieerd wordt.
Bijna alle scholen in Rijswijk doen dit jaar mee met ‘Klas op Wielen”, dat door gemeente Rijswijk gefinancieerd wordt.

Tijdens deze combi-les sporten leerlingen in een rolstoel en gaan zij in gesprek met een ervaringsdeskundige rolstoelgebruiker over leven en vooral sporten met een rolstoel.  

“Kan je ook achteruit?” De kinderen rennen verwachtingsvol de gymzaal in. De twaalf rolstoelen trekken de aandacht, maar ze moeten even wachten op de korte uitleg van docent Kevin: zit rechtop in de rolstoel – zodat je niet achterover valt – en draai aan niet aan de banden maar aan de grijphoepel. Een handvol kinderen heeft al eens eerder in een rolstoel gezeten. Dan gaan ze aan de slag. Eerst de basisvaardigheden oefenen (‘kan je ook achteruit?’) en wanneer ze dat onder de knie hebben, is het tijd voor een paar potjes rolstoelbasketbal. De energie giert door de zaal en het winnende team juicht bij het eindsignaal.

De ‘oehs’ en ‘ahs’ zijn hoorbaar In de middag is het tijd voor een stukje theorie. Rogier is rolstoelgebruiker en vind het leuk én belangrijk om kinderen te laten zien dat je met een rolstoel ook gewoon van alles kan. Al zijn soms wat aanpassingen nodig. De klas luistert rustig hoe hij vertelt dat er verschillende beperkingen zijn en dat die verschillende oorzaken kunnen hebben. Een aantal leerlingen noemt zelf ook voorbeelden. Wanneer het gaat over sporten met een beperking, worden de kinderen helemaal enthousiast. “Kan je ook paardrijden?” “En zwemmen? En rugby spelen?” “Hoe doe je dat dan?” Ze genieten van de filmpjes die Rogier laat zien van topsporters op de Paralympische Spelen. De ‘oehs’ en ‘ahs’ zijn hoorbaar.

De rolstoel hoort er bij De lessen maken de rolstoel zichtbaar voor kinderen die er niet vanzelf mee in aanraking komen. En dat is belangrijk, want onbekend maakt onbemind. Rolstoelen zijn helemaal niet zo spannend of bijzonder. Wel hebben we in Nederland nog wat te doen om alles goed toegankelijk te maken voor rolstoelgebruikers. Bewustwording daarover kan niet jong genoeg beginnen.

Meer weten over aangepast sporten in Rijswijk? In Rijswijk hebben we verschillende mogelijkheden voor aangepast sporten. Ken je het rolstoelhockeyteam van Haag88 al? Of zitvolleybal bij Sovicos in Den Haag? Kijk vooral eens op de website van Sportief Plus en neem contact op met de bewegingsmakelaar. Zij kan je persoonlijk advies geven.

Hoeveel scholen doen mee? In Rijswijk doen 14 scholen mee: basisscholen, één middelbare school en twee speciaal onderwijs scholen. ‘Klas op Wielen’ is ook actief in andere gemeenten door het hele land. Set in Motion en Stichting Aangepast Sportief organiseren en coördineren de lessen.

Praat mee op social media met #rijswijkinclusief
"De ‘oehs’ en ‘ahs’ zijn hoorbaar"

Onze partners maken ons werk mogelijk