Het Surinaams Filmfestival

De Rijswijkse Schouwburg • 10m
Scroll

De Rijswijkse Schouwburg is een plek voor vermaak en inspiratie en wil hiermee elke inwoner van Rijswijk bedienen. Na het succes van het Iraans Filmfestival in 2021 heeft er in 2023 een nieuwe editie plaatsgevonden: het Surinaams Filmfestival. 

 

Op zaterdag 16 september 2023 is er in Rijswijk ingespeeld op het herdenkingsjaar van het slavernijverleden. Hierbij werd het pluriforme Suriname van het verleden, heden en wensen voor de toekomst gepresenteerd. Het Surinaams Filmfestival werd georganiseerd in samenwerking met diverse inwoners uit Rijswijk, met Welzijn Rijswijk, Stichting voor Inclusie en Discriminatiebestrijding, Stichting Roshni en Bibliotheek aan de Vliet. Het dagprogramma en filmbesprekingen werden gepresenteerd door Fariesh Abdoelrahman.

 

Surinaams filmfestival Rijswijk 2023.

 

In de vroege middag werd het filmfestival feestelijk geopend door Fariesh gezamenlijk met een inheemse Surinaamse muziek- en dansgroep Sambura groep Anuana Maro en Wayamu Woreyan. Daarna was er een klederdrachtshow met modellen van Welzijn Rijswijk, Stichting Roshni en vrijwilligers. Veel bezoekers hadden nog niet eerder deze verscheidenheid aan Surinaamse klederdracht bij elkaar gezien.

 

Inheemse Surinaamse muziekgroep en klederdrachtshow Rijswijk.

 

Na de klederdrachtshow was de film Oema Foe Sranan te zien van Full Color Entertainment, inclusief een voor- en nagesprek met ex-LOSON-leden. Oema Foe Sranan (Vrouwen van Suriname) is de eerste documentaire over Suriname gesproken in het Sranantongo in de jaren rond de onafhankelijkheid. Door middel van persoonlijke verhalen gaven Jetty, Sonja, Somai en Sylvie zicht op de geschiedenis van het kolonialisme, neokolonialisme en discriminatie in Suriname en Nederland. De ex-LOSON leden vertelden dat de film een strijdend volk laat zien in plaats van een lijdend volk. Bezoekers konden nadien op de film en sprekers reageren en hun vragen stellen. Zo werd er door een aantal aanwezigen met Surinaamse roots benoemd dat deze film met recentere geschiedenisfeiten ook voor hen onbekend was. Het leek hen daarom een goed idee om deze film ook op andere plaatsen in Nederland uit te laten dragen zodat meer mensen zich hierover kunnen laten informeren.

 

Surinaams Filmfestival 2023 Rijswijk.

 

Vanaf de eerste film kom men bij allerlei kraampjes in de foyer van de schouwburg terecht. Er waren allerlei Surinaamse lekkernijen te koop. Bezoekers konden zich verdiepen in het land door gesprekken te voeren met Surinamers en vragen te stellen over allerlei aanwezige objecten uit Suriname zoals een kapmes, suikerriet en cacaobonen. Ook kon men boeken van de bibliotheek en Suribooks vinden over (verhalen uit) Suriname zoals Papieren paradijs van Marlies Medema, Jaguarman van Raoul de Jong en meer. Bezoekers konden tevens al hun vragen stellen over het werk van de gemeentelijke antidiscriminatievoorziening Stichting voor Inclusie en Discriminatiebestrijding.

 

 

Later baanden de bezoekers zich terug naar de filmzaal voor de documentaire De Laatse Kontraki van FEDUCO TV. De documentaire vertelde het levensverhaal van een thans in Nederland woonachtige, hoogbejaarde Hindoestaanse vrouw die in 1910 uit Brits-Indie naar Suriname werd 'gehaald'' voor contractarbeid op de plantages. Hierbij waren veel archiefbeelden te zien. Na de documentaire werd er een inspirerend gedicht voorgedragen door Stichting Roshni en vond er een nagesprek plaats. 

Daarna werd de documentaire Meer dan Kling Klang Kling: De Klanken van Overleving van Docu125 vertoond. Deze ging over Bangun Tresna Budaya en de Surinaams Javaanse Gamelan. Deze variant is ontstaan tijdens de Nederlandse koloniale overheersing in Suriname. De film is leerzaam, confronterend, pijnlijk, emotioneel en beladen. Aan de hand van persoonlijke archieven en gesprekken met onder andere spelers en oud-spelers van het gamelanorkest Bangun Tresna Budaya, hoorden bezoekers wat de drijfveren zijn om deze cultuuruiting te koesteren en in leven te houden. Daarna leidde Fariesh het nagesprek met Docu125 en konden bezoekers weer op de film en sprekers reageren en hun vragen stellen.

 

Rijswijkse Schouwburg 2023

 

Direct na de film kom men zelf live de Surinaams Javaanse Gamelan bewonderen welke werd gespeeld door gamelanorkest Bangun Tresna Budaya. Daarna werden er allerlei Surinaamse gerechten geserveerd en danste een londá ke nác' voor het publiek.

De laatste film van het festival was Sonny Boy van A-Film. Deze was inclusief een voorgesprek met Manoushka Zeegelaar Breeveld, tevens een actrice uit de film. Ook schreef Manoushka de toneeluitvoering van het boek. Sonny Boy is de verfilming van de bestseller van Annejet van der Zijl, gebaseerd op het waargebeurde verhaal van een verboden liefde.  In de herfst van 1928 zien Waldemar Nods en Rika van der Lans elkaar voor het eerst. Het is een ontmoeting tussen twee werelden: hij is zwart, zij blank; hij nog geen twintig, zij al bijna veertig; hij is een student uit Suriname, zij is Hollands, getrouwd en moeder van vier kinderen. Kort na hun eerste ontmoeting blijkt zij zwanger te zijn, het schandaal is niet te overzien en de Tweede Wereldoorlog staat op uitbarsten.

Het was alom een gedenkwaardige en interactieve dag in de Rijswijkse Schouwburg, welke voor en door de Surinaamse gemeenschap en voor geïnteresseerde bezoekers is gerealiseerd. Ook burgemeester Sahin was aanwezig op het filmfestival. Houd het filmprogramma van de Rijswijkse Schouwburg in de gaten voor toekomstige films en filmfestivals. 

 

Wil je ervaren discriminatie (anoniem) melden? 
Dat kan via Discriminatie.nl

 

Doe mee
Wij streven naar een gemeente waarin iedereen zichzelf mag en kan zijn. Doe mee en zet je in voor een veilige en inclusieve stad waarin discriminatie en uitsluiting geen kans krijgt.
Doe mee
Ervaar jij zelf ook discriminatie of zie je het in je omgeving gebeuren? Melden helpt!
Discriminatie melden